Szülők Háza Magazin

„Csak azt a szertartást, csak azt tudnám feledni!”

Hogyan lehet igazán kellemes élmény a házasságkötési szertartás?

2016. július 20. - Szülők Háza

Most már biztosan állíthatjuk, megérkezett a nyár és vele együtt az esküvők szezonja is. A virágárusok, a ruhaszalonok, az autókölcsönzők és a cukrászatok egyre változatosabb kínálattal és szolgáltatásokkal igyekeznek segíteni abban, hogy a nagy nap olyan legyen, amilyennek azt megálmodták. De mi a helyzet a szertartással?

Arról, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha szeretnénk elhagyni a szokásos esketés formáit, Bereczné Erika szertartásvezetőt kérdeztük.

Hogyan lehetne megfogalmazni, ki is az a szertartásvezető?

A szertartásvezető az a személy, aki előtt – és természetesen a násznép társaságában - a nagy napon az ifjú pár megerősíti házassági fogadalmát abban az időpontban, azon a helyen és olyan formában, amilyenben ők szeretnék. Tapasztalatom szerint, mivel a fiatalok nincsenek tisztában a szertartásvezető fogalmával (sőt, akár arról sem hallottak, hogy van ilyen), nem is tudják, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, ha a házasságkötési ceremóniáról van szó.

Miben különbözik ez a személy az anyakönyvvezetőtől? Milyen esetben van anyakönyvvezetőre szükség?

Valóban az előzőekből adódik a kérdés. Az anyakönyvvezetőre mindenképpen szükség van, hiszen ő egy hivatalos személy, és - a polgárjogi törvény alapján - Magyarországon érvényes házasságot kötni csak anyakönyvvezető előtt lehet. Azonban munkáját szigorú szabályok kötik, helyben és időben is korlátozott, és sajnos a házasságkötő termekben általában „futószalagon” követik egymást a párok, ami így egyáltalán nem ad lehetőséget a meghitt esketésre. Pedig a házasságkötés egy érzelemdús és intim esemény és úgy gondolom, a házasulandók és vendégeik mindenképpen megérdemlik, hogy kellemes és maradandó élmény legyen.

Fontos különbség, hogy míg az anyakönyvvezető a kötelező hivatalos részen túl is egy általános esküvői szöveget mond, addig a szertartásvezető egy személyes hangvételű, de a hivatalos elemeket sem nélkülöző ceremóniát tart, melynek forgatókönyvét, annak minden elemét egyezteti az ifjú párral, az ők igényeire szabja. Így egy igazán megható, bensőséges vagy akár vicces elemekkel bővelkedő esemény részesei lehetnek a jelenlévők, mondjuk munkaszüneti napon, a holdfényben, egy fáklyákkal megvilágított tisztáson.

Azt szoktam javasolni ügyfeleimnek, hogy a Nagy Nap előtt, két tanú kíséretében, hivatali időben kössenek törvényes házasságot, majd a lagzi napján közreműködésemmel erősítsék meg fogadalmukat.

Sokszor halljuk ellenérvként a szertartásvezetővel szemben, hogy az nem az igazi "igen", mert már egyszer kimondták. Ezzel nem értek egyet, hiszen azt a szót is elmondjuk ezerszer párunknak, hogy "szeretlek", de nem gondolhatjuk, hogy csak az első volt az igazi. :)

Abban a helyzetben, lelkiállapotban, ruhában, rokonok, barátok előtt az lesz az igazi, kimondott IGEN.

Mennyire lehet rugalmas egy szertartásvezető? Vonatkoznak-e rá szabályok vagy kötelező formulák?

A szertartásvezető abszolút rugalmas, hiszen ez a szolgáltatás lényege. Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy az ifjú pár megkapja a szertartás menetét, keretét, melyet a szertartásvezető teljesen az ő igényeik szerint, az ő elképzeléseiknek megfelelően alakít ki. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos részen kívül számtalan elemet választhatnak maguknak a párok. Így a hagyományos gyertyagyújtás és homokszórás mellett ma már lehet fát ültetni, lufit eregetni vagy akár kétfajta bort is összeönteni.

Megragadnám az alkalmat, hogy elmondjam, igyekszem a pároknak újabb és újabb lehetőségeket kínálni, amelyekről esetleg még nem is hallottak. Így egyre népszerűbb a testvérköszöntés, vagy a gyertyagyújtásnak egy különösen szép változata, amelyben a szülők is szerepet kapnak, valamint teljesen új, idei elem a „borceremónia”, ami azonban nem azonos a kétfajta bor összeöntésével. De erről egyelőre nem szeretnék többet elárulni, ezt meglepetés lehetőségnek tartogatom azoknak a pároknak, akik engem tisztelnek meg bizalmukkal.

Mi van akkor, ha találkoztunk a szertartásvezetővel, de valahogyan nem passzolunk és szeretnénk inkább mást felkérni?

Természetesen nincs semmi probléma, ilyenkor kereshetnek tovább (nem úgy, mint az anyakönyvvezető esetében). Azt javaslom, hogy szertartásvezetőt szimpátia alapján válasszon az ifjú pár, akiről úgy érzik, hogy a számukra legfontosabb napon ő álljon mellettük, az ő irányításával fogadhassanak egymásnak örök hűséget. Ebben az esetben az a veszély sem fenyeget, hogy egy unalmas, monoton hangú tisztviselő fog velük szemben állni életünk egyik meghatározó eseményén.

Természetesen sokakat érdekel, hogy mindez mennyibe is kerül, hiszen az esküvő esetében számos költséggel kell számolni. Mekkora a különbség egy külső helyszínen megrendezett, hétvégi esküvő esetében, ha anyakönyvvezetőt vagy szertartásvezetőt kérünk fel?

Nehéz erre egyértelmű választ adni, hiszen a szertartásvezetői piacon számos árfekvésben találhatunk szolgáltatókat, átlagosan 30.000 és 70.000.- Ft között. A hivatalos esketés költsége az egyes önkormányzatoknál elérhető már szintén nettó 30.000.- Ft-tól, de más esetekben bizony meghaladhatja akár a 100.000.- Ft-ot is.

Én azt mondom, hogy ha külső helyszín mellett döntünk (tehát nem a hivatalban, házasságkötő teremben szeretnénk esküdni), akkor mindenképpen érdemes ajánlatot kérni, mert könnyen előfordulhat, hogy ugyanazért az összegért (vagy sokszor kedvezőbb áron is), melyért az anyakönyvvezető kimegy a helyszínre, a szertartásvezető is lefolytatja a ceremóniát, csak éppen mindenben az ifjú pár igényeinek megfelelően.

Az esküvőkön kívül milyen rendezvényekre lehet szertartásvezetőt felkérni?

Nagyon szép, megható és egyre népszerűbb, amikor kerek évfordulókon, pl. 20, 30, 40 olykor 50 éve kötött házasságot erősítenek meg a párok. De születésnapi rendezvényekre is érkeznek megkeresések.

Kiknek ajánlana szertartásvezetőt az esküvőre, fogadalomtételre?

Akik a készülődés során nagy gondot fordítanak arra, hogy milyen legyen a zene, a torta, a dekoráció, a ceremóniamester vagy a vőfély, azoknak bátran ajánlom, hogy mindenképpen keressenek fel egy szertartásvezetőt is, hogy a házasságkötés örök emlék legyen nemcsak az ifjú pár, de a vendégeik számára is. Valamint azoknak, akik a szertartást is olyannak szeretnék, amilyennek megálmodták, kötöttségek, hivatali korlátok nélkül. És nem utolsósorban azoknak a pároknak, akik külföldön kötöttek házasságot, de Magyarországon tartják a lakodalmat.

(A kép forrása: Pinterest)

A bejegyzés trackback címe:

https://szulokhazamagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr738902304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása